Isnin, Mei 29, 2006

Power hike: Inflation fear for consumers


While industrial consumers of electricity are the ones affected most by the June 1 hike in power tariffs, a consumer body has expressed fear that they may pass on their extra costs to consumers.

Worries have also been expressed that the nation’s economic growth and competitiveness may be affected in the long run. Below are some immediate reactions from consumer groups and the opposition on the new electricity tariff structure approved by the cabinet today.

N Marimuthu, Era Consumer president

At least the 60 percent of domestic users who use less than 200kw a month will not be affected and in that sense, today’s announcement is a win-win situation for both parties. We had requested the minimum threshold level to be set at 250kw as opposed to the proposed 150kw.

The industrial consumers, who are the biggest electricity users, will now have to go on energy saving.

However I urge them not to pass the extra cost incurred from the new electricity structure onto the consumers.

T Indrani, Federation of Malaysian Consumers Associations chief executive officer

Actually, 250kw will be more comfortable for all as we found the general household electricity consumption rate is more than 200kw.

Nevertheless, a hike in rate for consumption above 200kw will be something that the low-income groups will not feel so much. At this point in time, they will be able to bear with the new electricity structure although they have to be more prudent.

My fear is that if industrial consumers are going to pass the extra cost onto consumers, then everything will back to square one. Whenever there is a price hike in raw materials - like fuel and in this case, electricity - then the prices of goods and services are likely to be hiked as well.

The government must make sure that the living cost of Malaysians will not go up anymore.

Lim Guan Eng, DAP secretary-general

The tariff hike is not in the national and consumer interest because it will worsen inflation. It will affect 41 percent of Tenaga Nasional Berhad’s (TNB) 6.2 million consumers and this just to protect the exorbitant profits of the independent power producers (IPPs).

Inflation was the highest in seven years at 4.8 percent in April 2006 as a result of the fuel hike and this forced Bank Negara to increase interest rates to 3.5 percent recently.

Such a hike in interest rates would definitely affect economic growth and place serious doubts whether the Ninth Malaysia Plan’s objectives of six percent economic growth from 2006-2010 can be achieved.

Another important factor is that such tariff hikes by TNB is not in the national interest because the high, unfair and guaranteed profits of the IPPs continue to be protected. TNB is forced to purchase power generated by IPPs whether TNB requires it or not resulting in a reserve margin of 40 percent, one of the highest in the world.

Khamis, Mei 25, 2006

‘Kenaikan tidak membebankan rakyat’

Berita Harian
25 Mei 2006

KUALA LUMPUR: Beberapa pihak, termasuk ahli Dewan Negara dan persatuan pengguna menyifatkan kenaikan purata 12 peratus kadar tarif elektrik sebagai adil kerana mengambil kira kemampuan golongan berpendapatan rendah.

Mereka turut bersetuju dengan penetapan bahawa pengguna elektrik melebihi 200 kilowatt-jam (kWh) perlu membayar harga lebih manakala yang kurang daripada jumlah itu membayar sedikit.

Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), N Marimuthu, berkata kerajaan melaksanakan tanggungjawab sosial apabila mengumumkan kadar yang tidak terlalu tinggi dengan mengecualikan isi rumah berpendapatan rendah yang menggunakan kurang 200 kWh elektrik sebulan daripada dikenakan kadar baru itu.

Katanya, sebelum ini ada cadangan pengecualian itu hanya bagi penggunaan kurang daripada 150 kWh elektrik sebulan tetapi Fomca mengemukakan cadangan supaya pengecualian dinaikkan kepada 250 kWh elektrik sebulan.

“Ia ada keadaan menang-menang apabila penggunaan 200 kWh elektrik sebulan dikecualikan daripada kenaikan itu.

“Kita bukan sokong kenaikan tarif tetapi sekurang-kurangnya kerajaan melaksanakan tanggungjawab sosial dalam menentukan kadar tarif elektrik,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Pengerusi Kelab Senator Malaysia, Datuk Hamzah Zainuddin, berkata kadar baru tarif elektrik itu membuktikan kerajaan bersikap adil kepada rakyat.

“Kadar tarif yang baru ini dijangka tidak akan membebankan rakyat kerana kira-kira tiga juta isi rumah yang menggunakan tenaga elektrik kurang 200 kWj tidak perlu membayar harga tinggi untuk bekalan elektrik,” katanya.

Ahli Dewan Negara yang juga Setiausaha Agung Kelab Senator Malaysia, Datuk Syed Ali Alhabshee, berkata kadar purata 12 peratus itu adalah munasabah kerana tidak terlalu tinggi.

“Saya percaya kenaikan kadar tarif ini tidak akan menjejaskan rakyat terutama mereka tinggal di luar bandar dan berpendapatan rendah,” katanya.

Setiausaha Agung Persatuan Industri Kecil dan Sederhana (IKS), Lee Teck Meng, pula berkata kenaikan tarif memang tidak boleh dielakkan pada ketika harga bahan api yang meningkat sekarang.

Begitupun katanya, kadar kenaikan 12 peratus itu adalah tinggi meskipun ia yang pertama sejak 1997 dan pihaknya menjangkakan kenaikan sekitar lima peratus saja.

Katanya, ia akan mendatangkan kesan kepada kos operasi tetapi pada masa sama IKS tidak boleh menaikkan harga barangan bagi mengekalkan daya saing.

Bagi mengurangkan kesan kenaikan tarif itu, katanya, pengguna boleh harus mengubah kepada penggunaan gas asli yang boleh menjimatkan kos sehingga 50 peratus atau memasang alat yang boleh menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Setiausaha agung Gabungan Dewan Perniagaan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM), Datuk David Chua, berkata, kenaikan tarif elektrik memang sudah dijangka tetapi kadar 12 peratus adalah tinggi yang akan mendatangkan kesan kepada hampir segenap lapisan masyarakat.

“Implikasinya adalah luas dan akan menyebabkan semua sektor komersial dan industri khususnya pengeluaran barangan dan makanan menanggung sebahagian beban kenaikan itu... akan timbul keadaan, peniaga sukar menjangka kos pengeluaran mereka.

“Hakikat ini mesti diterima dan ditangani sebaik-baiknya. Pihak pengeluar dan penjana elektrik mesti berusaha meringankan beban dengan meningkatkan keupayaan supaya bekalan tidak terganggu dan mengelakkan pembaziran,” katanya.

Katanya, orang ramai sebagai pengguna mesti mengamalkan sikap tidak membazir tenaga elektrik dan sentiasa mencari jalan berjimat, kerana dalam jangka panjang tenaga akan lebih mahal.

Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang, berkata ia akan membebankan pengguna dan menaikkan kos sara hidup rakyat selepas kenaikan harga minyak.

Katanya, kenaikan tarif itu dijangka sedikit sebanyak akan mendatangkan kesan kepada kenaikan harga barang.

Tarif elektrik naik 12% -- Bagaimanapun penggunaan 200 kWj pertama dikecualikan

Utusan Malaysia, 25 Mei 2006
Oleh: ROZAMAN ISMAIL dan ASUKI ABAS

PUTRAJAYA 24 Mei - Kerajaan hari ini mengumumkan tarif elektrik baru dengan kenaikan purata 12 peratus berkuat kuasa 1 Jun ini.

Kenaikan itu, bagaimanapun tidak akan menjejaskan isi rumah berpendapatan rendah yang menggunakan kurang daripada 200 kilowatt-jam (kWj) elektrik sebulan.

Pengecualian bagi penggunaan 200 kWj pertama itu bermakna rakyat yang membayar bil kurang daripada RM43.60 sebulan tidak terjejas dan terus menikmati elektrik pada kadar 21.8 sen setiap kWj.

Ia meliputi kira-kira 59 peratus atau 3.036 juta daripada 5.1 juta isi rumah yang terdapat di Semenanjung Malaysia.

Bagi kira-kira sejuta isi rumah lain yang menggunakan antara 201 kWj dan 300 kWj elektrik atau membayar bil antara RM44 hingga RM70 sebulan, peningkatan bil mereka adalah antara tiga sen hingga RM3.10 sahaja setiap bulan.

Penggunaan tarif baru itu akan membolehkan Tenaga Nasional Berhad (TNB) memperoleh pendapatan tambahan sebanyak RM1.5 bilion setahun.

Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Seri Dr. Lim Keng Yaik berkata, Kabinet dalam mesyuaratnya hari ini telah meluluskan permintaan TNB bagi menaikkan tarif tersebut selepas menimbangkan peningkatan kos pembekalan tenaga serta kesannya ke atas pengguna.

``Kali terakhir tarif elektrik dinaikkan ialah pada tahun 1997 dan kali ini merupakan kali keempat (pada tahun ini) Kabinet membincangkan perkara ini (cadangan TNB menaikkan tarif), menunjukkan betapa seriusnya Jemaah Menteri mengkaji secara teliti segala aspek sebelum mengambil keputusan tersebut.

``TNB membuat cadangan untuk menaikkan sebanyak 20 peratus tetapi kami tidak terima; kamu (TNB) boleh lupakan saja.

``Selepas mengkajinya dengan teliti dan dibincangkan secara mendalam, Jemaah Menteri dalam mesyuarat hari ini telah meluluskan kenaikan tarif elektrik sebanyak 12 peratus secara purata, berkuat kuasa 1 Jun 2006,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar khas yang turut dihadiri oleh Pengerusi TNB, Tan Sri Leo Moggie dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Che Khalib Mohamad Noh di kementeriannya di sini.

Selain itu, kata Keng Yaik, satu tarif khusus akan diperkenalkan bagi sektor pertanian, lebih rendah berbanding tarif komersial yang digunakan sekarang, selaras dengan hasrat kerajaan untuk menyokong kegiatan pertanian asas.

Bagi memastikan daya saing negara tidak terjejas pula, tarif industri khas dikekalkan untuk pengguna industri yang mana kos elektrik mewakili lima peratus atau lebih daripada jumlah kos operasi.

Tarif baru itu juga mengekalkan diskaun sebanyak 10 peratus bagi sekolah kerajaan, institusi pengajian tinggi awam, rumah kebajikan dan tempat ibadat, katanya lagi.

``Dengan kadar baru ini, kedudukan kewangan TNB akan berada dalam keadaan yang lebih baik serta membolehkannya membuat pelaburan bagi membangunkan infrastruktur bekalan elektrik sehingga 2010.

``TNB dengan itu akan melaksanakan langkah-langkah yang perlu bagi meningkatkan kredibiliti dan kualiti bekalan elektrik dari segi penjanaan, penghantaran dan pengagihan dengan membelanjakan sebanyak RM40 bilion untuk menaik taraf dan meningkatkan sistem dalam tempoh lima tahun,'' tegas Keng Yaik.

Beliau menambah, harga bahan api yang meningkat antara 69 peratus hingga 244 peratus sejak 1997 merupakan antara komponen utama yang menyebabkan kos pembekalan TNB melonjak tinggi.

Sehubungan itu, katanya, antara tanggungjawab yang perlu dilaksanakan oleh syarikat utiliti itu ialah membantu kerajaan menggalakkan penggunaan tenaga yang boleh diperbaharui secara lebih agresif.

Isnin, Mei 22, 2006

FOMCA dakwa status halal 70 produk meragukan

KUALA LUMPUR: Status halal sejumlah 70 produk makanan dan minuman di dalam pasaran, termasuk yang dikeluarkan 22 pengeluar multinational didapati meragukan, menurut Gabungan PersatuanPersatuan Pengguna Malaysia (Fomca).

Setiausaha Agung Fomca Muhammad Sha'ani Abdullah hari ini berkata kesemua produk itu tidak tersenarai di dalam direktori E-Halal yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Beliau berkata berdasarkan pemantauan Pusat Pemantauan Perdagangan dan Perkhidmatan Pengguna Nasional (5PN), 53 sampel daripada produk itu tiada dalam senarai direktori Jakim, 9 masih dalam proses permohonan sijil dan 8 sampel menunjukkan produk itu mempunyai sijil halal tamat tempoh.

"Ini sekaligus meletakkan status halal kesemua produk makanan dan minuman berkenaan di tahap meragukan," katanya kepada pemberita ketika mengumumkan laporan pemantauan 5PN di sini.

Laporan itu adalah hasil pemantauan 5PN sepanjang April melibatkan sampel daripada 45 pengeluar makanan dan minuman yang memaparkan logo Halal Malaysia pada produk yang dikeluarkan.

5PN dikelolakan oleh Fomca dengan kerjasama Persatuan PenggunaPengguna Pahang (PAC) dan ERA Consumer (ERA) bertujuan memantau harga barangan dan perkhidmatan, penyelewengan urusniaga yang tidak beretika dan perkara lain yang berkaitan dengan maklumat kepenggunaan.

Muhammad Sha'ani berkata pengeluaran produk itu juga jelas melanggar Akta Perihal Dagangan 1975 memandangkan kesemua produk itu mempunyai tanda logo Halal.

"Daripada segi Akta Perihal Dagangan ini adalah satu penipuan," katanya.

Beliau berkata hasil laporan itu telahpun diserahkan kepada Jakim pada 8 Mei lepas namun sehingga kini ia tidak menerima sebarang maklum balas daripada jabatan itu.

Pengarah Komunikasi Fomca Mohamed Yusof Abdul Rahman sementara itu meminta Jakim sentiasa mengemaskini laman web EHalal bagi memudahkan usaha pemantauan dilaksanakan.

Ini penting bagi mengelak kekeliruan terutama dalam kalangan pengguna yang bergantung kepada laman web berkenaan sebagai sumber rujukan terkini berbanding direktori Halal Malaysia 2004/2006 yang dikeluarkan secara tahunan.

"Kesilapan Jakim (melalui laman web EHalal) ialah ia tidak ada status dalam proses pembaharuan, jadi kalau sebuah syarikat yang sudah ada sijil halal dan dalam proses memperbaharui sijil itu, syarikat itu akan disenaraikan sebagai dalam proses permohonan. Ini mengelirukan pengguna," katanya.

BERNAMA
20 Mei 2006

Gabungan Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia Melaksanakan Tugas Rakan Halal JAKIM

Dalam majlis pelancaran e-Halal pada 8 Februari 2005 di PWTC, YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Dr. Abdullah bin Md. Zin telah menyarankan supaya dibentuk kumpulan ‘Rakan Halal’ bagi memudahkan JAKIM membuat pemantauan terhadap penyalahgunaan logo halal yang berlaku di pasaran.

Lanjutan daripada saranan itu, satu pertemuan ke arah pembentukan ‘Rakan Halal’ telah diadakan pada 2 Mei 2006 di JAKIM. Bagi peringkat permulaan, pertemuan telah dihadiri oleh badan-badan pengguna Malaysia, syarikat-syarikat pengeluar produk halal dan Persatuan Pengilang-pengilang Malaysia (FMM). Dalam pertemuan tersebut, pihak persatuan pengguna telah diminta untuk memainkan peranan masing-masing untuk membantu JAKIM khusunya dalam mengatasi masalah penyalahgunaan logo halal di pasaran.

Terdahulu daripada pertemuan tersebut, Gabungan Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (FOMCA) dengan kerjasama Persatuan Pengguna-Pengguna Pahang (PAC) dan Persatuan Pendidikan dan Penyelidikan Pengguna Malaysia (ERA Consumer) telah menubuhkan Pusat Pemantauan Perdagangan dan Perkhidmatan Pengguna Nasional (5PN). Pusat pemantauan ini telah ditubuhkan pada bulan April 2006. Antara peranan 5PN adalah untuk memantauan penggunaan logo halal di pasaran Malaysia. 5PN telahpun memulakan pemantauan status penggunaan logo halal di pasaran.

Pusat Pemantauan 5PN telah menyediakan laporan pemantuan pertamanya. Laporan tersebut telah dikemukakan oleh Gabungan Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia kepada Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) JAKIM pada 10 Mei 2006 (lihat gambar). Laporan tersebut menunjukkan masih banyak berlaku penyelewengan dan ketidakpatuhan logo halal di kalangan pengusaha-pengusaha produk halal. Pihak JAKIM akan membuat siasatan lanjut sebelum tindakan diambil.

Adalah diharapkan dengan pelaksanaan Rakan Halal ini, kejadian penyalahgunaan logo halal dapat dibanteras. Pihak pengeluar produk halal dinasihatkan supaya tidak terlibat dengan penyalahgunaan logo halal untuk mengelakkan tindakan pihak berkuasa produk halal.

Sumber: Laman Web Jakim - www.islam.gov.my

Jumaat, Mei 19, 2006

Translate hike into better service, TNB told

Malaysiakini

A consumer group said today that although the impending electricity tariff hike is inevitable, the government must translate the price hike into better quality of service.

The Federation of Malaysian Consumers Association (Fomca) said it understands Tenaga Nasional Berhad’s (TNB) “sentiments and justification” for the hike, and that it is “nothing short of expectation”.

“The hike is to be expected due to the very dire financial situation that TNB is currently facing. It has reported record loss of RM1 billion for the half year ended February 2006,” said Fomca.

“While we understand that external market forces such as spiraling petroleum prices are driving up the cost of power production, there is also operational inefficiency within TNB itself which makes it not financially viable,” it argued.

However it said the hike should come with an assurance that the majority of Malaysian households can enjoy quality of life “without foregoing their basic comfort, health and educational need in pursuit of a world class society”.

Revise minimum threshold

On Wednesday, Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi instructed the Energy, Water and Communications Ministry and TNB to review the proposed electricity tariff increase so that a larger section of the people will not be affected.

Its minister Dr Lim Keng Yaik meanwhile said the lower-income group - who he defined as those who consume less than 150 kilowatts per month - will not be affected by the new rate.

However, Fomca urged the government to revise the proposed 150 kilowatts minimum threshold level to 250 kilowatts to better reflect the broader need of the society.

“From our energy consumption audit on the common household electricity usage of a low income family of five, we’ve found that the basic electricity usage is definitely more than 200 kilowatts.

“The ones that will feel the pinch the most will be the lower income group. Comparatively, the urban poor will bear the harder end of the brunt than their rural counterparts as their minimum daily usage of electricity is higher than those in rural areas,” stated Fomca.

This is because, argued the association, that the low income consumers will have to resort to buying cheap electrical items which do not have energy saving capabilities and result in higher electricity usage in the end.

Pengecualian tarif eletrik baru: 'Naikkan kepada RM50 sebulan...'

Muda Mohd Noor

Beberapa pertubuhan mahu kadar penggunaan eletrik yang dikecualikan dari tariff baru dinaikkan daripada RM30 sebulan kepada RM50 sebulan.

Menurut mereka, kadar penggunaan RM30 sebulan tidak sesuai kerana pengguna termasuk rakyat berpendapatan rendah semakin banyak menggunakan tenaga elektrik dalam kehidupan harian.

Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) mencadangkan syor awal RM30 sebulan dinaikkan kepada RM50, sesuai dengan perkembangaan teknologi dan kos hidup yang semakin tinggi.

“Masyarakat Malaysia termasuk golongan berpendapatan rendah banyak menggunakan peralatan eletrik di rumah. Oleh itu paras RM30 yang dicadangkan itu dirasakan terlalu kecil dan tidak sesuai,” katanya Setiausaha Agungnya, Muhammad Sha'ani Abdullah.

Fomca juga mahu TNB memberi pendidikan kepada pengguna bagaimana cara untuk menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Persatuan pengguna kebangsaan itu menyatakan demikian bagi mengulas cadangan kerajaan untuk tidak mengenakan kadar tarif baru kepada pengguna yang menggunakan eletrik kurang daripada 150kW/jam atau kurang RM30 sebulan.

Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras), Mohd Azmi Abdul Hamid juga berpendapat jumlah RM30 sebulan itu tidak sesuai kerana kos sara hidup semakin tinggi terutama di kawasan bandar besar.

Katanya, penduduk di kawasan bandar mempunyai peralatan elektrik seperti televisyen, mesin basuh dan peralatan lain, oleh itu jika kerajaan benar-benar perihatin, kadar itu hendaklah dinaikan.

“Bayaran RM30 sebulan sudah tidak relevan lagi melainkan untuk pengguna di kawasan pendalaman tetapi jumlah mereka sangat kecil,” katanya.

Sebaliknya, beliau meminta kerajaan bersungguh-sungguh mengkaji kos operasi Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang menurutnya terlalu banyak pembaziran terutamanya yang membabitkan bekalan yang dibuat oleh pembekal tenaga bebas (IPP).

“Banyak pembaziran berlaku dan jelas perjanjian di antara TNB dan IPP merugikan syarikat pembekal tenaga itu. Ia patut dikaji semula supaya pengguna tidak menjadi mangsa dan menanggung beban,” katanya.

Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik semalam berkata, antara cadangan yang dikemukakan dalam pelaksanaan tarif baru eletrik ialah mengecualikan mereka yang menggunakan tenaga elektrik kurang daripada 150kW/jam atau bilnya tidak melebihi RM30 dari tariff baru.

Menurutnya, jika cadangan itu dilaksanakan, 2.2 juta pengguna akan menekmati faedah tersebut.

Malaysiakini
19 Mei 2006

TARIF ELEKTRIK: TNB PERLU TANGANI KETIDAKPUASAN HATI PENGGUNA

Laman Marhaen
19 Mei 2006

Pengumuman tentang kenaikan kadar tarif elektrik pada bulan hadapan memang sudah dijangka. Dalam keadaan terpaksa menerima hakikat bahawa kenaikan tersebut akan berlaku, namun yang menjadi persoalan ialah sebanyak mana kenaikan itu dan kadar penggunaan yang dikenakan. Kerajaan dan TNB telah memberikan jaminan bahawa golongan berpendapatan rendah tidak akan terjejas secara langsung apabila berlakunya kenaikan tarif elektrik ini dan kadar baru akan dikenakan berdasarkan kepada semakin banyak tenaga elektrik yang digunakan, maka semakin tinggi kadar tarif yang akan dikenakan.

Kenaikan tarif ini dibuat memandangkan kedudukan kewangan TNB yang agak tenat pada masa ini. TNB dilaporkan mencatatkan kerugian sebanyak RM1 bilion pada setengah tahun berakhir pada Februari 2006. Walaupun kami amat memahami tentang tekanan kuasa-kuasa pasaran melonjakkan kos penjanaan tenaga, namun begitu, masih terdapat faktor ketidakcekapan operasi TNB yang turut menyumbang kepada bebanan kewangan ini.

Isu dalaman seperti perjanjian tidak seimbang dalam pembelian tenaga dengan Penjana Tenaga Bebas (PTB), tidak dapat tidak, turut mempengaruhi kedudukan kewangan TNB. Begitu juga pandangan yang diberikan oleh kerajaan agar kedua-dua pihak, TNB dan PTB, dapat mencapai kata sepakat yang dapat menguntungkan semua pihak, termasuk pengguna. Dengan kos sebanyak RM4 bilion setahun yang perlu dibayar kepada PTB, tanpa mengira sama ada tenaga yang dibeli itu digunakan sepenuhnya ataupun tidak. Tenaga yang dibekalkan oleh PTB menyumbang sebanyak 40% keperluan tenaga negara. Kini PTB dalam proses perbincangan dengan kerajaan dalam menentukan masa depan mereka, berdasarkan kepada tempoh 21 tahun konsesi yang akan tamat pada tahun 2015.

Dalam pada itu, terdapat beberapa isu lain dan ketidakpuasan hati pengguna terhadap perkhidmatan yang disediakan syarikat pembekal tenaga negara ini.

1. Pada masa ini kerja-kerja pembekalan, kaliberasi dan pemeriksaan meter dilakukan oleh TNB atau anak syarikatnya, yang mana telah menimbulkan persoalan dari segi konflik kepentingan dan ketelusan. Sewajarnya kerja-kerja ini dilaksanakan oleh sebuah badan bebas yang menjalankan perkhidmatan kaliberasi yang disahkan oleh Suruhanjaya Tenaga atau Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi (KTAK), sebagaimana kaliberasi alatan timbangan menurut Akta Timbang dan Sukat di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

2. Kerja-kerja pemasangan meter elektrik tidak diselia dan diperiksa bagi memastikan ia dipasang secara yang betul. Bacaan sebenar meter jarang sekali diaudit, khususnya bagi pengguna baru dan kalangan pengguna besar tenaga elektrik. Ini menyebabkan masalah kerugian bukan teknikal dan pengebilan yang terkurang atau terlebih, sama ada yang merugikan pengguna atau TNB sendiri.

3. Amalan menggunakan faktor pendaraban dalam pengiraan tenaga sebenar yang dibekalkan ketika membaca meter hendaklah dihentikan bagi mengelakkan kesilapan dalam pengebilan. Meter yang dipasang hendaklah daripada jenis yang sesuai dari segi bebanan elektrik, khususnya bebanan dengan faktor tenaga yang rendah. Syarikat bekalan elektrik perlu menjalankan pemeriksaan dan pengauditan terhadap meter yang dipasang dari semasa ke semasa, terutamanya terhadap pengguna yang banyak menggunakan tenaga elektrik bagi mengesan sebarang kerosakan di peringkat awal. Walaupun peraturan yang ada pada masa ini membenarkan ketidaktepatan meter sehingga tiga peratus, namun begitu syarikat perlu memeriksa, menguji, menentukur dan menggantikan meter sekiranya rosak secara berkala.

4. Para pengguna masih mengadu tentang kekerapan gangguan bekalan elektrik, juruteknik TNB yang agak lambat bertindak mengatasi masalah yang dialami serta sikap tidak mesra pengguna di kalangan kakitangan bahagian khidmat pelanggan semasa mengendalikan aduan pengguna.

5. Lampu jalan tidak berfungsi sepenuhnya di beberapa kawasan. Malahan timbul kekeliruan di antara peranan TNB dan pihak berkuasa tempatan yang sepatutnya menyediakan dan menyelenggarakan kemudahan tersebut.

6. Program pendidikan pengguna yang proaktif dan tersusun perlu dijalankan oleh pelbagai pihak yang berkaitan seperti Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi, Suruhanjaya Tenaga, syarikat bekalan elektrik dengan kerjasama pertubuhan bukan kerajaan seperti persatuan pengguna, bagi mendidik para pengguna tentang cara menggunakan tenaga elektrik secara lestari, penggunaan barangan elektrik secara yang selamat dan pemuliharaan tenaga.

FOMCA mencadangkan agar tahap minimum bagi kadar baru ini dinaikkan daripada kadar yang dicadangkan sebanyak RM33 kepada RM50.
Pada masa ini, tarif elektrik yang dikenakan berdasarkan penggunaan tenaga elektrik, iaitu:

200 unit pertama x RM0.218/unit = RM43.60
200 unit berikut x RM0.258/unit = RM51.60

Kebanyakan penduduk di Malaysia terdiri daripada golongan kelas pertengahan. Berdasarkan audit penggunaan tenaga bagi kelaziman keluarga yang berpendapatan rendah yang duduk di pangsapuri, mendapati penggunaan tenaga elektrik mereka adalah seperti berikut*:


*Sumber: Suruhanjaya Tenaga Malaysia

Tahap kesedaran dan pendidikan pengguna tentang peri pentingnya menjimatkan penggunaan dan pemuliharaan tenaga elektrik ke arah kehidupan yang lestari masih tidak mencukupi. Samping penajaan korporat dan membiayai projek penyelidikan oleh universiti-universiti tempatan bagi meneroka teknologi penggunaan tenaga yang lestari, pihak TNB masih agak terhad dari segi menganjurkan dan menaja program pendidikan penggunaan tenaga elektrik. Sebagai satu-satunya syarikat yang mengendalikan pembekalan tenaga elektrik di Semenanjung Malaysia, TNB harus melaksanakan tanggungjawabnya kepada rakyat Malaysia agar mereka menggunakan tenaga secara lestari. Suruhanjaya Tenaga memang telah menjalankan beberapa kempen pemuliharaan tenaga, namun sejauh mana keberkesanannya masih belum diketahui.

Walaupun kenaikan tarif elektrik seolah-olah tidak boleh disangkal lagi, namun begitu kenaikan tersebut perlulah setimpal dengan kualiti perkhidmatan yang lebih baik. Dengan yang demikian, majoriti isi rumah di Malaysia akan menikmati kualiti hidup yang lebih baik tanpa perlu mengorbankan keselesaan hidup yang asas, kesihatan dan keperluan pendidikan dalam usaha untuk mencapai masyarakat kelas dunia.


Muhammad Sha’ani bin Abdullah
Setiausaha Agung,
FOMCA - 19.05.2006

TNB perlu tangani ketidakpuasan hati pengguna

Malaysia Today
Friday, May 19, 2006

Pengumuman tentang kenaikan kadar tarif elektrik pada bulan hadapan memang sudah dijangka. Kerajaan dan TNB telah memberikan jaminan bahawa golongan berpendapatan rendah tidak akan terjejas secara langsung apabila berlakunya kenaikan tarif elektrik tersebut dan kadar baru akan dikenakan berdasarkan kepada semakin banyak tenaga elektrik yang digunakan, maka semakin tinggi kadar tarif yang akan dikenakan.

Kenaikan tarif ini dibuat memandangkan kedudukan kewangan TNB yang agak tenat pada masa ini. TNB dilaporkan mencatatkan kerugian sebanyak RM1 bilion pada setengah tahun berakhir pada Februari 2006. Walaupun tekanan kuasa-kuasa pasaran melonjakkan kos penjanaan tenaga, namun begitu, masih terdapat faktor ketidakcekapan operasi TNB yang turut menyumbang kepada bebanan kewangan tersebut.

Isu dalaman seperti perjanjian tidak seimbang dalam pembelian tenaga dengan Penjana Tenaga Bebas (PTB), tidak dapat tidak, turut mempengaruhi kedudukan kewangan TNB. Begitu juga pandangan yang diberikan oleh kerajaan agar kedua-dua pihak, TNB dan PTB, dapat mencapai kata sepakat yang dapat menguntungkan semua pihak, termasuk pengguna.

Dengan kos sebanyak RM4 bilion setahun yang perlu dibayar kepada PTB, tanpa mengira sama ada tenaga yang dibeli itu digunakan sepenuhnya ataupun tidak. Tenaga yang dibekalkan oleh PTB menyumbang sebanyak 40% keperluan tenaga negara. Kini PTB dalam proses perbincangan dengan kerajaan dalam menentukan masa depan mereka, berdasarkan kepada tempoh 21 tahun konsesi yang akan tamat pada tahun 2015.

Dalam pada itu, Setiausah Agung FOMCA, Muhammad Sha’ani bin Abdullah berpendapat kenaikan tarif seolah-olah sudah tidak dapat dielak lagi, namun kenaikan tersebut perlulah setimpal dengan kualiti perkhidmatan yang lebih baik. Beliau berpendapat masih terdapat beberapa ketidakpuasan hati pengguna terhadap perkhidmatan yang disediakan syarikat pembekal tenaga negara ini.
Para pengguna masih mengadu tentang kekerapan gangguan bekalan elektrik, juruteknik TNB yang agak lambat bertindak mengatasi masalah yang dialami serta sikap tidak mesra pengguna di kalangan kakitangan bahagian khidmat pelanggan semasa mengendalikan aduan pengguna.
Begitu juga, lampu jalan yang masih tidak berfungsi sepenuhnya di kawasan-kawasan tertentu. Malahan timbul kekeliruan di antara peranan TNB dan pihak berkuasa tempatan yang sepatutnya menyediakan dan menyelenggarakan kemudahan tersebut.
Menurut Sha’ani, program pendidikan pengguna yang proaktif dan tersusun perlu dijalankan oleh pelbagai pihak yang berkaitan seperti Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi, Suruhanjaya Tenaga, syarikat bekalan elektrik dengan kerjasama pertubuhan bukan kerajaan seperti persatuan pengguna, bagi mendidik para pengguna tentang cara menggunakan tenaga elektrik secara lestari, penggunaan barangan elektrik secara yang selamat dan pemuliharaan tenaga.
FOMCA juga mencadangkan agar tahap minimum bagi kadar baru ini dinaikkan daripada kadar yang dicadangkan sebanyak RM33 kepada RM50.
Pada masa ini, tarif elektrik yang dikenakan berdasarkan penggunaan tenaga elektrik, iaitu:
200 unit pertama x RM0.218/unit = RM43.60
200 unit berikut x RM0.258/unit = RM51.60

Kebanyakan penduduk di Malaysia terdiri daripada golongan kelas pertengahan. Berdasarkan audit penggunaan tenaga bagi kelaziman keluarga yang berpendapatan rendah yang duduk di pangsapuri, mendapati penggunaan tenaga elektrik mereka adalah seperti berikut*:

Barangan elektrik - Kadar elektrik setiap bulan (RM)
Peti sejuk - 22.50
Cerek elektrik - 6.00
Periuk Nasi Elektrik - 4.56
Mesin Pencuci Pakaian - 5.40
Pengering rambut - 1.20
Kipas siling (3 buahs) - 5.88
Televisyen - 4.50
Komputer Peribadi - 1.80
Lampu - 13.80

Jumlah - 65.64 (285 unit)

*Sumber: Suruhanjaya Tenaga Malaysia

Tahap kesedaran dan pendidikan pengguna tentang peri pentingnya menjimatkan penggunaan dan pemuliharaan tenaga elektrik ke arah kehidupan yang lestari masih tidak mencukupi. Samping penajaan korporat dan membiayai projek penyelidikan oleh universiti-universiti tempatan bagi meneroka teknologi penggunaan tenaga yang lestari, pihak TNB masih agak terhad dari segi menganjurkan dan menaja program pendidikan penggunaan tenaga elektrik.

Sebagai satu-satunya syarikat yang mengendalikan pembekalan tenaga elektrik di Semenanjung Malaysia, TNB harus melaksanakan tanggungjawabnya kepada rakyat Malaysia agar mereka menggunakan tenaga secara lestari. Suruhanjaya Tenaga memang telah menjalankan beberapa kempen pemuliharaan tenaga, namun sejauhmana keberkesanannya masih belum diketahui.

Malaysia catat kadar tertinggi inflasi selama tujuh tahun

Oleh Abu Bakar Rahman
Harakahdaily

Kadar inflasi Malaysia terus berada pada kadar tertinggi sejak tujuh tahun April lalu, akibat tindakan kerajaan menaikkan harga minyak Februari lalu.

Dari hanya 1.4 peratus pada 2004, kadar inflasi negara ini melonjak tiga peratus tahun lalu, yang tertinggi sejak 1988 dan Mac lalu ia memuncak sehingga 4.8 peratus, yang disifatkan terlalu tinggi oleh Pengarah Eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), Profesor Emeritus Dr. Mohamed Ariff Abdul Kareem.

Indeks Harga Pengguna (IHP) Malaysia bagi tempoh Januari hingga April tahun ini meningkat sebanyak empat peratus kepada 102.6 berbanding 98.7 dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Berbanding April 2005, IHP meningkat sebanyak 4.6 peratus kepada 103.4 daripada 98.9 manakala berbanding bulan sebelumnya, IHP kekal stabil pada 103.4 peratus, kata Jabatan Perangkaan Malaysia dalam satu kenyataan semalam.

Jabatan itu berkata kenaikan IHP sebanyak empat peratus itu adalah disebabkan oleh peningkatan indeks semua kumpulan utama kecuali pakaian dan kasut serta komunikasi yang masing-masing turun sebanyak 1.4 peratus dan 1.2 peratus.

Kenaikan kos pengangkutan sehingga 17 peratus April lalu menyebabkan kenaikan IHP. Bagi empat bulan pertama tahun ini, kos pengangkutan meningkat sehingga 13 peratus, membentuk separuh dari kenaikan IHP pada tempoh itu.

Menurut Sia Ket Ee, seorang pakar ekonomi di OSK Securities, kesan kenaikan harga minyak Februari lalu terus tergambar dalam data inflasi.

Harga pengguna naik empat kali pada empat bulan pertama tahun ini berbanding tempoh sama tahun lalu.

Kadar inflasi, yang meningkat dua kali ganda tahun lalu, dijangka akan bertambah tinggi berikutan kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi Selasa lalu bahawa kerajaan mungkin akan menaikkan tarif elektrik, kenaikan pertama sejak sembilan tahun.

"Ia mungkin akan bertambah teruk dengan kenaikan tarif elektrik," Bloomberg memetik Sia.

"Purata kenaikan (tarif) sejak Mei 1997 ialah 8.3 peratus dan jika kita ambilkira akibat kenaikan tujuh hingga 10 peratus bulan hadapan, ia akan melonjakkan angka IHP pada kadar 0.2 hingga 0.3 peratusan mata"

Kerajaan meningkatkan harga minyak sehingga 23 peratus pada penghujung Februari, kenaikan kelima sejak Mei 2004, dan Bank Negara Malaysia pula menaikkan kadar faedah untuk kali kedua pada tahun ini 26 April lalu selepas inflasi melonjak ke tahap yang tertinggi sejak tujuh tahun Mac lalu.

Kadar tahunan inflasi Mac lalu adalah yang tertinggi sejak Januari 1999, yang termasuk angka-angka yang dikira menggunakan tahun asas yang berlainan. Angka inflasi 2006 dikira dengan menggunakan 2005 sebagai tahun asas.

Inflasi yang lebih mendadak akan mendorong Bank Negara menaikkan lagi kadar faedah tahun ini, kata pakar-pakar ekonomi.

"Masih ada dua tau tiga pusingan lagi kenaikan kadar faedah tahun ini," Bloomberg memetik Wong Chee Seng, seorang pakar ekonomi di ECM Libra Securities.

Bank Negara telah menaikkan kadar faedah tiga kali sejak November. Kemuncaknya ialah apabila dinaikkan kepada 3.5 peratus 26 April lalu. Mereka yang membuat polisi Bank Negara dijangka akan bersidang sekali lagi 22 Mei ini.

Namun begitu, walaupun pengukuhan ringgit akan menaikkan kos barangan yang dieksport, ia juga dijangka mengurangkan tekanan ke atas Bank Negara untuk menaikkan lagi kadar faedah apabila kos barangan yang diimport menjadi lebih rendah.

Ringgit meningkat 0.7 peratus kepada RM3.5773 berbanding dollar. Ia meningkat 5.7 peratus berbanding dollar tahun ini.

Khamis, Mei 18, 2006

Kenaikan harga minyak punca inflasi meningkat

Tue | May 16, 06
Oleh Abu Bakar Rahman


KUALA LUMPUR, 16 Mei (Hrkh):
Inflasi sememangnya semakin meningkat, kian membebankan rakyat dan hakikat itu terbukti apabila indeks harga pengguna (CPI), yang merupakan indikator utama inflasi, meningkat kepada purata 4.63 peratus April ini, berbanding indeks yang dicatat April tahun lepas.

Menurut Business Times (BT), ia merupakan kesan kepada kenaikan harga minyak Febuari lalu dan pakar-pakar ekonomi menjangkakan inflasi akan terus meningkat pada separuh pertama tahun ini.

Sembilan pakar ekonomi yang memberi respon kepada soal-selidik BT mengenai inflasi itu juga memberi amaran bahawa inflasi akan terus memuncak dengan kenaikan tarif elektrik yang dijangka akan berlaku dalam tempoh terdekat tahun ini.

Inflasi pada Mac lalu melonjak ke tahap tertinggi dalam enam tahun, iaitu 4.8 peratus tahun atas tahun, berikutan kenaikan kos pengangkutan akibat kenaikan harga minyak sebanyak 30 sen seliter.

Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Dato' Seri Dr Lim Keng Yaik telahpun menyatakan kerajaan akan membenarkan Tenaga Nasional Berhad (TNB) menaikkan tarif elektrik, untuk pertama kali dalam sembilan tahun.

Mengambil kira kesan kenaikan tarif elektrik yang dijangka menaikkan lagi kadar inflasi dan akan tambah membebankan rakyat, dua persatuan pengguna baru-baru ini menggesa kerajaan menghentikan spekulasi kenaikan tarif elektrik dengan mengumumkan segera kadar baru.

Menurut mereka, kenyataan demi kenyataan mengenai isu itu yang tiada penghujung menyebabkan rakyat semakin resah.

Setiausaha Agung, Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Dato' Maamor Osman berkata, golongan berpendapatan rendah khususnya perlu bersedia awal bagi menghadapi kenaikan itu.

Beliau berkata, Lim tidak wajar menyatakan bahawa kadar tarif baru elektrik seumpama harga sebungkus rokok.

Kenyataan seperti itu, menurut beliau, boleh menggambarkan kerajaan tidak prihatin dengan masalah rakyat.

Menteri berkenaan pernah berkata, tarif baru elektrik yang akan diumumkan tidak lama lagi, sama dengan harga sebungkus rokok sahaja (harga sebungkus rokok 20 batang RM7).

Maamor berkata, kenyataan terbaru itu pasti mendorong peniaga menjadikannya alasan untuk menaikkan produk dan perkhidmatan mereka.

Setiausaha Agung Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Muhammad Sha'ani Abdullah mahu kerajaan menetapkan kadar baru tarif elektrik seadil-adilnya terutama bagi golongan berpendapatan rendah.

Beliau berkata, ketika ini, rata-rata kadar purata bil elektrik sesebuah isi rumah berpendapatan rendah melebihi RM50.

Justeru kata beliau, kerajaan perlu memastikan bahawa kadar tarif baru elektrik itu tidak memberi kesan kepada golongan tersebut. -mr

Bebankan pengguna untuk kayakan IPP

Malaysia Today
18 May 2006

Sudah pasti kepentingan rakyat di hati Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Dengan itu, PM tidak wajar menerima cadangan kenaikan tarif elektrik yang dibentangkan oleh Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik.

Lim merupakan pembela IPP yang sekian lama telah mengaut keuntungan yang berlipat ganda. Kini, Lim membantu IPP untuk terus mengaut keuntungan dengan cadangan kenaikan tarif elektrik, jika diluluskan akan dikuatkuasakan tidak lama lagi.

Menurut Lim, kenaikan tarif perlu bagi menjaga masa depan kewangan TNB dan mengurangkan beban hutang sebanyak RM30 bilion.

Bagaimana pula dengan masa depan kewangan 3.41 juta pengguna TNB yang akan terjejas oleh kenaikan tarif tersebut kelak?

Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik sekali lagi telah berbohong kerana sebelum ini Lim telah berjanji akan menjaga kepentingan pengguna dengan tidak menaikkan tarif, tetapi kini Lim mengumumkan cadangan kenaikan tarif yang akan berkuatkuasa pada bulan depan.

Mengapa kenaikan tarif yang dicadangkan tidak menjaga kepentingan nasional adalah disebabkan keuntungan yang diperolehi IPP sudah terjamin dan terus dilindungi. TNB dipaksa membeli kuasa elektrik yang dibekalkan oleh IPP, tanpa mengira ia diperlukan atau tidak, mengakibatkan simpanan sebanyak 40%, antara margin simpanan yang tertinggi di dunia.

Usaha perlu dilakukan bagi mengurangkan simpanan tenaga elektrik kepada 15-20%, sejajar dengan negara-negara maju dan satu-satunya cara melakukannya ialah mengkaji semula kontrak dengan IPP.

Penurunan kos yang lebih, mampu dicapai dengan mengkaji semula bayaran tahunan kepada IPP sebanyak RM4 bilion bagi tenaga yang dibeli yang TNB tidak perlukan. Sehingga kontrak yang berat sebelah tersebut disemak semula, apa jua kenaikan pada tarif adalah tidak adil kepada pengguna tetapi hanya memanfaatkan IPP yang sudah kaya raya. TNB mampu jimat lebih banyak dengan mengkaji semula kontrak dengan IPP daripada mengenakan tarif elektrik yang lebih tinggi.

Para ahli Parlimen sewajarnya meletakkan kepentingan rakyat atas segalanya dengan menolak cadangan kenaikan tarif oleh Lim Keng Yaik sebagai tidak wajar dari segi ekonomi, tidak atas kepentingan nasional dan beban yang bertambah ke atas rakyat yang hanya akan meningkatkan kadar inflasi dan seterusnya melembabkan pertumbuhan ekonomi.

Selasa, Mei 09, 2006

TNB mahu naikkan tarif, Keng Yaik khianat

Malaysia Today
Saturday, May 06, 2006

Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah membuat permohonan menaikkan tarif. Kenaikan tarif tersebut akan memberi kesan kepada 55% daripada 6.2 juta pelanggan TNB. Tindakan tersebut jelas tidak meletakkan kepentingan negara dan pengguna kerana ia hanya melindungi keuntungan berganda Independent Power Producers (IPP) dan akan membuatkan inflasi bertambah teruk bagi 25 juta penduduk Malaysia.

Inflasi ialah pada kadar tertinggi dalam tujuh tahun, pada April 2006 ia pada kadar 4.8%, akibat daripada kenaikan harga minyak yang membawa kesan kepada Bank Negara yang terpaksa menaikkan kadar faedah kepada 3.5%, baru-baru ini.

Kenaikan kadar faedah akan pastinya memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi dan menimbulkan kesangsian terhadap objektif pertumbuhan ekonomi Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK9) iaitu untuk mencapai 6% pertumbuhan dari 2006-2010. Malaysia perlu capai pertumbuhan 6.5% bagi mendapat status negara maju.

International Monetary Fund (IMF) baru-baru ini telah menurunkan ramalan kadar pertumbuhan Malaysia bagi 2006 kepada 5.5% daripada 6%, menyebabkan tekanan meningkatnya inflasi.

Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik telah berjanji melindungi kepentingan pengguna tetapi kini mengkhianatinya dengan mengumumkan persetujuannya kepada cadangan TNB menaikkan tarif elektrik, yang akan dikuatkuasakan seawal bulan depan.

Dalam cadangan terakhir TNB kepada kerajaan, pengguna akan dikenakan kadar baru hanya jika bil bulanan melebihi RM33 (atau penggunaan 150 kilowatts sejam). Kira-kira 45% daripada 6.2 juta pelanggan TNB yang mempunyai bil sehingga RM33 dan dengan itu tidak terjejas dengan kadar baru.

Satu lagi faktor penting bahawa kenaikan tarif TNB tidak selari dengan kepentingan negara kerana keuntungan IPP dijamin oleh TNB. TNB terpaksa membayar kepada IPP walaupun ia tidak memerlukan kuasa sebegitu banyak. Marjin simpanan TNB sebanyak 40%, salah satu yang tertinggi di dunia.

Usaha-usaha perlu dilakukan untuk mengurangkan marjin simpanan kepada 15-20%, selari dengan negara-negara maju dan cara untuk melakukannya ialah dengan membuat reviu akan kontrak dengan IPP. TNB akan membayar lebih tinggi dengan siapnya dua lagi jana kuasa pada awal 2009, iaitu tambahan RM2.13bil kepada RM4 bil yang sedia ada.

Penurunan harga yang lebih besar mampu dicapai dengan menyemak semula pembayaran RM4 bilion kepada IPP untuk pembelian kuasa elektrik yang TNB tidak diperlukan. Memang tindakan yang bodoh dan strategi kewangan yang tidak masuk akal, dengan terus membeli kuasa elektrik yang tidak diperlukan.

Selagi kontrak TNB dan IPP yang berat sebelah tidak disemak semula , kenaikan dalam tarif elektrik hanya akan mengayakan IPP yang sudah sedia kaya dengan mengambil kesempatan terhadap rakyat Malaysia seluruhnya.

Para menteri Kabinet mesti menjaga kepentingan dan kebajikan 55% rakyat Malaysia dan menolak cadangan kenaikan tarif tersebut kerana ia tidak adil dari segi ekonomi, tidak mengambilkira kepentingan negara dan menjadi beban tambahan ekonomi kepada rakyat Malaysia, yang hanya akan meningkatkan kadar inflasi dan melembabkan pertumbuhan ekonomi.

Water bills to drench taxpayers with woes

Greg Lopez


Over the next 45 years, approximately RM100 billion will be spent to refurbish, maintain and expand the water supply infrastructure. Is this money going to be well spent or is it literally money down the drain?

The growth is evident as the Ninth Malaysia Plan clearly indicates phenomenal jumps in the allocation for investment in the water sector. In the 9MP, the Barisan Nasional government is allocating RM16.5 billion to the water sector, a 113 percent jump from the 8MP.

Selected private sector companies will benefit tremendously from these projects. By the end of this article, I hope readers will be able to ask a few questions on the new water bills and whether they can be adequately answered. Among the questions are:

 • Will the Water Bills optimise the use of taxpayers’ money?
 • Are these expenditures really necessary?
 • Are there not better ways to manage water demand?
 • Will the Bills guarantee continued safe and affordable water supply?
 • Are the Water Bills merely an instrument to allow the private sector to cream off the development expenditure allocation and eventually dump the problem of water supply back on the government, as other BN privatisation projects have shown?

The BN government is currently attempting to regulate the water sector in peninsular Malaysia and the Federal Territory of Labuan by introducing two bills, namely by the Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (Span) Bill 2006 and the Water Services Industry (WSI) Bill 2006.

Seriously flawed

The WSI Bill 2006 seeks to regulate water supply services and sewerage services. The Span Bill 2006 seeks to establish a commission that will supervise, regulate and enforce the laws pertaining to water supply. Both the water bills are seriously flawed and cannot address the current challenges in the water sector.

It is unclear what the position of the Malaysian government is with regards to water demand management. Based on policy statements in the 9MP and comparing them to the table at left, the Malaysian government manages water demand from the supply side as evidenced from the development expenditure on infrastructure which does not allocate any resources to demand management.

The 9MP states: ‘Efforts will be undertaken to conserve the quantity and improve the quality of existing water resources as well as identify potential water resources to be developed to ensure adequate and sustainable supply of water.

‘The efficiency of water supply will be improved through the NRW reduction programmes. Measures to be undertaken include strict enforcement against water theft, pipe and meter replacement, Geographical Information Systems (GIS) mapping of distribution networks, rehabilitation of distribution systems and upgrading of existing WTPs as well as setting up operations centres.’ [pg 386, RM9]

Suffice to say that there is no mention of water demand management anywhere as a policy measure under the 9MP.

High prices

More telling is that the new water bills do not require the water supply operators to strive for water demand management. The operators only have to provide a business plan to show their viability. Furthermore, with the government providing financing for the building of infrastructure, this removes another instrument in water management to the operators.

Water operators will now only focus on supplying water with no consideration to the management of water as their profitability is based on the amount supplied.

This matter has to be seriously looked into as scarcity of water or the high cost of sourcing for water will eventually lead to exorbitant end-user prices which will impact on equity and access issues.

The two bills also set a dangerous precedent as they give the minister responsible absolute powers. The minister is the final decision-maker on all maters and the function of the commission is only to advice the minister (Section 15 [a]).

Section 5 of Span states that the minister appoints the water commissioners and Section 11 states that the minister has the authority to fire them without providing any reason. Section 182 meanwhile, also allows for the minister to amend the Schedule.

The selection of the commissioners is also at the pleasure of the minister (Span, Section 5). The criteria stated in Section 5 [1] [c] is heavily biased towards industry professionals and civil servants, who are partly responsible for the current state of woeful affairs in our water sector.

The Papa clause

More amazing is that the bill allows for any wrongdoing committed by the commissioners through the Public Authorities Protection Act 1948 (Papa 1948). Section 183 of this Act therefore, effectively ends any possibility of court action against the commissioners and their agents in relation to their duties.

What come to mind is the Highlands Towers tragedy where the Federal Court ruled that a local authority could not be held liable for negligence by its agent, which in the Highland Towers case was a building contractor.

The Papa clause allows for the water commissioners and their officers to get away scot-free for incompetence or negligent acts. The commission may only be sued in its corporate name (Section 3([2] ) thereby penalising tax payers further for incompetence or negligence by the Commissioners.

The two water Bills do not provide adequate protection for the water consumer. The sections relating to consumer rights’ are vague with no effective legal protection.

There is no provision for consumer satisfaction as a means to evaluate the water operator. The table below illustrates the eroding of consumer rights the water bills bring.

There is also no explicit statement that among the functions of the commissioners is to protect the consumer interest.

There is no guarantee in the two water bills that consumers will have continued access to water, let alone safe, affordable water. This is because the bills allow for water operators to -

 • (Section 54) ... upon approval of the Commission – (a) reduce the quantity or pressure of the water supplied to any consumer if by reason of any circumstance beyond its control there is insufficient water to enable the full quantity to be supplied; or (b) temporarily cease the supply of water.

 • Section 54(2) ... the water operators shall not be liable for any damage caused by the above.

Poorer, sadder

Furthermore, the water bills do not provide any power to the minister to regulate water catchment areas or for river basin management. More than 95 percent of peninsular Malaysia’s drinking water comes from rivers.

The recent experience where consumers in the Klang valley were forced to consume smelly water and with the water operator pleading innocence for breach of standards and then getting away scot-free, sets the scenario for future outcomes when water operators breach standards.

This is due to the fact that water quality standards will be set by the minister and the fact that there is no compensation clause provided for in the two water bills.

We can safely say that the water bills and the RM100 billion investment will make a few people very happy and rich while making the majority of Malaysians poorer and sadder with no guarantee of continued access to safe affordable water in sufficient quantities.


GREG LOPEZ is programme manager with Monitoring Sustainability of Globalisation and co-ordinator of Young People for Development, Malaysia.

Water bills will drown consumer rights

maC Hashim


I am greatly concerned over serious inadequacies in the two water bills - WSI (Water Services Industry) and Span (Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara) Bills 2006. These two bills do not safeguard the consumers (ie, Malaysian citizens), do not protect the environment (the source of all water) and do not protect the sovereignty the country at large (particularly with the coming of Gats and WTO).

Water is a fundamental right and requirement for all Malaysians. While there is a need to regulate the water sector and embrace public sector reforms in order to improve efficiency, privatisation is not the solution.

There is no evidence that privatisation of water in Malaysia has increased efficiency or quality of the water supplied to the public. Rather, privatisation has merely transferred wealth to an appointed private sector. Since 2004, there have been over 17 cases of ammonia leaking into our rivers, despite privatisation, two in the last two months alone.

A working alternative to privatised water supply can be found in our own country, in the state of Penang, which is a public-public partnership for water management.

The tabling of both the bills should be stopped immediately until the bills can be totally re-written to properly protect consumers, the environment and the nation. If this is not possible, I would like to see, at the very least, the following changes made to the bills:

 1. The protection and rights of the consumer is very weak within the bills. Proper protection and avenues for compensation for the consumer, that are strong and enforceable, must be clearly written into the WSI bill. This must include the consumer’s right to compensation if the water company (licensee) breaches any provisions or conditions of his license.

 2. Ninety-seven percent of our water comes from our rivers, yet no part of the WSI bill addresses water resource management and conservation from an ecosystem perspective. The bill must include legally binding clauses for the long-term protection and conservation of the water catchment forest areas, lakes and rivers, all the way to the water in-take and treatment plants downstream along the river, in the form of Integrated Water Resource Management. A specific part within the parent act should be allocated for this vital issue.

 3. Water is a finite resource, yet water consumption is very high and often wasteful among Malaysian consumers. This must change if we want to have sufficient water for future generations. The water bill can address this by stipulating that water companies (licensees) be obliged to practice demand management of water, and conduct substantial awareness raising programmes for the consumer. If water demand is properly managed, much of this finite resource can be conserved. Demand management for water can also reduce the costs for additional infrastructure associated with un-managed water demand.

 4. The bill should also include strict, binding clauses on water pollution and effects on downstream health. At the moment, the bill only has a few clauses if pollution results in death or near death.

 5. The water commission should be an empowered regulator where the commissioners should advice the minister independently and without fear or favour. Therefore, any power to revoke the commissioners appointment arbitrarily in the Span bill should be removed.

 6. The water forum should be a consumer body to protect consumer interests in relation to supply and distribution of water. The forum members should comprise water consumers, with no members from the water industry allowed.

These changes can help to make the WSI and Span bills truly reflect the needs and rights of the consumer, the ecosystem and the nation. Until such changes are made, the WSI and Span bills should not be tabled in Parliament.

Debate on water bills turns into a zoo

Beh Lih Yi


Energy, Water and Communications Minister Dr Lim Keng Yaik was visibly agitated during the debate on the controversial Water Services Industry Bill 2006 when it was tabled for its second reading today.

He took offence when M Kula Segaran (DAP-Ipoh Barat) implied that the minister had lied by “making false undertaking” during an earlier parliamentary debate.

Kula Segaran claimed that he had personally met with voters in Lim’s constituency of Beruas who wondered why the minister was making inconsistent statements over the water bills.

Two water bills are to be debated in Parliament - the Water Services Industry (WIS) bill and the National Water Services Commission (Span) bill, which will be tabled in the coming days.

The opposition MP also questioned why the minister had only adopted three minor recommendations from the public after a five-month long consultation that had elicited some 350 suggestions.

Lim, interjected: “Don’t play politics with me in this House on a serious matter. I had try my best to amend where I can in this bill.”

Sovereignty not at stake

The minister later said that the country’s sovereignty would not be threatened if the bill was passed despite that Malaysia was a signatory to the World Trade Organisation’s general agreement on trade and services (Gats).

Civil societies have argued that Gats would allow essential services like water, if it is provided on a commercial and profit basis, to be taken over by multinational corporations.

The multilateral trade agreement also required countries to remove barriers to foreign investment and stipulates that foreign companies must be treated on equal basis with local companies.

“I have checked with the International Trade and Industry Ministry. We are not required under Gats to open up our water services for foreign takeover,” he said in rebutting Kula Segaran’s argument.

Lim also took offence by a leaflet that was handed over to him in the House by Kula Segaran. The leaflet, which had a number of children stating their opposition to water privatisation, was published by the Coalition Against Water Privatisation (CAWP).

“Don’t use these nine-year-old, 10-year-old children ... Jangan main dengan saya. I have fought with the NGOs for a long time,” said the minister, who appeared irritated by the leaflet.

“You can debate but don’t twist the facts and said I lied. I can’t stand that. I will fight back and the backbenchers will support me. Is that right?” he said to the approval from the backbenchers.

Lim also challenged Kula Segaran “not to talk too much” but to challenge him in his constituency in the next general elections.

At one point, as the Ipoh Barat MP was reading out his speech from a laptop computer, the minister suddenly interjected and asked the speaker whether the MP was allowed to do so in the House.

“He has got no brains. He is reading out the comments prepared by other people. What is this? This is a third-class opposition leader,” said the minister.

Kula Segaran retorted: “I know he is worried that I am debating with all the facts and statistic... I can debate till the cows, or horses, come home tonight.”

When Lim responded that he would “bring the camels”, House deputy speaker Lim Si Cheng ticked off the duo, saying: “No need to mention horses or goats here. This is not a zoo.”

‘We run the government’

Outside the House later, the minister held a press conference to explain that despite Malaysia being a signatory to Gats, it was up to the member state to decide which sector it would liberalised.

“In the case of water services, this sector has not been offered by Malaysia under Gats (to be liberalised) and Malaysia is not bound to the provision under Gats on this,” he told reporters.

The press conference later turned into an open debate between the minister and CAWP spokesperson Charles Santiago, who was present in Parliament today to follow the proceedings.

Santiago argued that the government must ensure water remain part of government services and while Lim had argued that there would not be any foreign takeover, this must be reflected in the bills to be passed.

“A personal commitment is not internationally binding,” said the economist.

Lim, who did not respond directly to the question, instead questioned why the coalition had implied he was lying in the leaflets they distributed.

As Santiago insisted on no water privatisation being written into law, the irate minister said: “Charles, this is how the government works. You don’t run the government, we run the government.”

WhenWhile Santiago said “that’s unfortunate”, Lim, who appeared annoyed, retorted “fortunately”, and added that he was “more sensitive than water” when he was accused of lying.

The debate on the bill continues tomorrow. The other water bill, the National Water Services Commission (Span) Bill 2006, will also be tabled for second reading in this parliamentary sitting.

Early last year, the government pushed through constitutional amendments which effectively put water under shared federal and state jurisdiction.

The two bills, however, were then put on hold to enable the ministry to gather feedback from the public, who feared the two bills would pave the way for water privatisation.

He did his job too well

JJ Ray


Truth is not a virtue tolerated in Malaysia, not by the standards of our politicians at least. And this lesson that there are no takers for truth in Malaysia was learnt the hard way by social activist Professor Hamdan Adnan.

Hamdan, who served as commissioner of the Human Rights Commission of Malaysia or Suhakam from 2000 until 2006, was unceremoniously dropped from the 2006-2008 term. No reason for this were given by the government. Two others whose term was not renewed were Professor Sharifah Hapsah Syed Shahbuddin and Tan Sri Ramon Navaratnam.

While it is not clear as to why these two were not reappointed, what, however, seems obvious is that Hamdan's departure from Suhakam was a move long awaited by some individuals. Hamdan, known for his vocal sentiments on issues affecting the average Malaysian, has always held a ‘no holds barred’ approach to tackling an issue that came his way as Suhakam commissioner.

Yes, he questioned the status quo and yes, he took the local authorities to task. At the end of it all, Hamdan was an ordinary man doing things the extraordinary way. As a consumer advocate, Hamdan gave Suhakam an identity and made it synonymous with the issue of human rights.
Thanks to his endeavours, the lay person on the street could now identify with Suhakam.

While the government has the prerogative in deciding whom it will appoint as a commissioner, the fact is that in Hamdan's case, he was removed not because he was ineffective but because he was the only one who doing his job as a Suhakam commissioner.

Hamdan's cries for transparency by the government in disclosing certain bias did not go down well with the powers-that-be. His conscience-clear ‘modus operandi’ made certain people uncomfortable and his courage in 'rocking the boat' made yet some more other people angry.

So it seems that a pact of sorts had been made to get this humble man to stop championing human rights issues any further.

Not Hamdan's loss

Having him removed from Suhakam is no loss for Hamdan, for with his capabilities and knowledge, the man can continue to advocate the human rights cause in the country without aligning himself to any position of power.

The government must be aware of the kind of issues that Hamdan fought for during his tenure as Suhakam commissioner. But in spite of his doing an excellent job, the government did not bat an eyelid in deciding not to renew his term. One can only wonder whether the government is now regretful of its action in not renewing Hamdan's term.

It must be admitted that of all the commissioners at Suhakam, it is Hamdan’s efforts that outshine the rest. Should Suhakam be seen with some respect, it is because of Hamdan and his untiring efforts in putting this human rights watchdog on a higher platform.

However, Hamdan's matter-of-fact attitude is not seen as an asset by the government, not when he recently ticked off Minister in the Prime Minister's Department Nazri Abdul Aziz over the latter's comment that 'Suhakam was meant to be a toothless tiger'.

While Hamdan retorted in a manner befitting a commissioner, his admonition may not have gone well with Nazri. Did Hamdan know what was coming his way?
Perhaps he did but as a consumer advocate of many years, Hamdan has dealt with 'difficult' people as gracefully as he can. What really was the government's intention in removing Hamdan, one can only wonder.

Does it bother the government what image has it now acquired with the 'getting rid' of Hamdan from Suhakam? While the position of a commissioner is not a permanent one, it, however, helps if the post is given to an individual most qualified to do the job. And Hamdan was one such person.

Let Suhakam do its job

The Nazri-Hamdan 'toothless tiger' issue should serve as a reminder to the powers-that-be that human rights and politics can go hand-in-hand provided respect is accorded to individuals championing these causes.

Politicians should refrain from interfering in the business of the human rights commission and leave the commissioners to do their job. When Nazri was lambasted by Hamdan and fellow commissioner Siva Subramaniam for his remark that the government has no intention of bestowing more powers to Suhakam, could a plot for revenge then have been hatched?

What a coincidence that after this incident, Hamdan is no longer seen as the 'darling' of Suhakam, but rather a troublemaker.

A social activist who requested anonymity said she was shocked to learn that Hamdan was dropped from the new line up of Suhakam's commissioners. "It is puzzling because this is one man who was doing his job very well, helping people who came to it with various problems.

“And now, the government decides they do not need Hamdan Adnan. To me, it is clear that Hamdan was removed because he was far too vocal in pointing out the wrongs that had to be corrected. There was no fear or favour on his part. I admired the way Hamdan fought for the poor and oppressed.

“It is befuddling that while the government assures people of transparency, it on the other hand penalises individuals like Hamdan who practice what the government preaches.

“Not having Hamdan in Suhakam is indeed a big loss," she said.


JJ RAY started her career with a mainstream publication. A non-conformist, she soon saw the barriers that went up whenever, through her writing, she tried to make the world a home for one and all.

Jumaat, Mei 05, 2006

Tarif elektrik: Konsesi TNB, IPP bebani pengguna

Fri | May 05, 06 | 04:53:07 PM
Oleh Roy Rasul

KUALA LUMPUR, 5 Mei (Hrkh) - Sebelum menaikkan tarif baru elektrik kerajaan digesa supaya mengkaji semula perjanjian konsesi antara Tenaga Nasional Berhad (TNB) dengan Pengeluar Tenaga Persendirian (IPP) kerana ia dilihat memberi beban kepada pengguna, dakwa Bendahari Agung, Gabungan Persatuan Pengguna-pengguna Malaysia (Fomca), Yusuf Abdul Rahman.

Dakwanya, menerusi perjanjian tersebut menyebabkan sebahagian besar perbelanjaan TNB perlu dibayar kepada kepada IPP.

“Difahamkan TNB perlu membayar sebanyak RM4 bilion kepada IPP, ini satu jumlah yang besar dan mungkin harga tersebut boleh dikurangkan sekiranya perjanjian itu dikaji balik,” katanya yang dihubungi Harakahdaily hari ini.

Semalam Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Dato’ Seri Lim Keng Yaik berkata tarif baru elektrik dijangka berkuatkuasa mulai bulan depan dan katanya apabila diluluskan kabinet pengguna perlu menerima hakikat bahawa kenaikan tersebut tidak dapat dielakkan.

Sekaligus kata Yusuf, apabila harga tersebut dikurangkan kerugian yang dialami TNB dapat ditampung kerana setakat ini dakwanya pendapatan TNB tidak mencukupi sebaliknya ada masanya TNB yang perlu membayar kepada IPP.

Katanya, jika perjanjian tersebut tidak dikaji balik kerugian yang ditanggung TNB akan dibalikkan kepada pengguna.

Tambahan pula dakwanya, perjanjian tersebut dilihat berat sebelah dan yang menjadi mangsanya adalah pengguna terutamanya yang berpendapatan rendah.

Dalam pada itu katanya, jika kadar tersebut dinaikkan juga TNB perlu berdasarkan kepada formula penggunaan 300 unit ke atas ataupun yang bil RM50 ke atas.

“Ini yang paling wajar kerana kebanyakan pengguna bawahan dan pertengahan majoritinya bil bulanan mereka pada kadar tersebut,” katanya.

Sebagaimana perjanjian-perjanjian konsesi yang dibuat utiliti lain katanya kerugian yang ditanggung oleh TNB akan berbalik kepada pengguna.

Oleh sebab itu, beliau menggesa kerajaan mengkaji semula kadar baru itu kerana kenaikan tarif elektrik memberi kesan domino kepada barangan keperluan harian dan juga industri lain.

“Lagipun pengguna tidak ada alternatif lain untuk mengganti jana kuasa elektrik dalam kehidupan mereka dan kerana itu sebarang kenaikan tarif tersebut perlu dilihat agar tidak menjejas kehidupan pengguna,” katanya lagi.