Selasa, September 23, 2008

FOMCA MINTA TINDAKAN TEGAS

KUALA LUMPUR: Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) meminta kerajaan bertindak tegas terhadap pemborong yang memanipulasi harga beberapa barang yang disenarai dalam Skim Kawalan Harga Musim Perayaan (SKHMP).

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Fomca, Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata pengguna kini bimbang apabila mendapati harga beberapa jenis barangan kawalan seperti ayam, telur, tomato dan daging lembu tempatan sudah dijual pada harga maksimum SKHMP.

"Fomca melihat aliran ini sebagai tidak sihat kerana SKHMP hanya akan bermula Rabu ini, tetapi sesetengah pemborong dan peniaga didapati sudah mula memanipulasi harga menyebabkan pengguna mulai panik.

"Kita bimbang pemborong dan peniaga akan menjual barangan kawalan melebihi harga maksimum apabila SKHMP bermula dan ini tentunya menganiaya pengguna yang mahu membuat persiapan Aidilfitri," katanya ketika dihubungi, semalam.

Kelmarin, peniaga mendakwa SKHMP tidak berkesan kerana setiap tahun pemborong akan tetap menetapkan harga beberapa barang kawalan lebih tinggi berbanding harga ditetapkan menyebabkan peniaga terpaksa menjual barang berkenaan lebih daripada harga siling.

Peniaga turut mendakwa harga ayam yang kini ditetapkan pemborong pada kadar RM6.20 sekilogram akan dinaikkan antara 10 sen dan 30 sen sehari sehingga menjelang 1 Syawal, menyebabkan mereka terpaksa menjual ayam standard melebihi daripada harga ditetapkan kerajaan.

Harga borong maksimum ayam standard yang ditetapkan SKHMP tahun ini adalah RM6.20 manakala harga runcit dibenarkan adalah RM7.

Sementara itu, Presiden Persekutuan Persatuan Pekebun Sayur Malaysia, Tan So Tiok berkata, kerajaan perlu mengambil tindakan tegas jika berlaku manipulasi harga barang kawalan di peringkat pemborong atau peniaga.

"Sebagai contoh harga cili merah minggu lalu pemborong menetapkan harga RM4 sekilogram ketika membeli daripada penanam, tetapi mulai semalam mereka mula menetapkan harga RM6 sekilogram.

"Kami (penanam) tidak dapat berbuat apa-apa kerana pemborong yang menetapkan harga. Jika peniaga terpaksa membeli pada harga borong lebih tinggi dan terpaksa pula menjual pada pengguna melebihi daripada harga siling, kerajaan harus mengambil tindakan ke atas mereka yang bertanggungjawab," katanya.


Berita Harian,
23 September 2008

Isnin, September 22, 2008

CADANG WUJUD AKTA PRODUK STATUS HALAL

Oleh Nurul Farina Nazlan nfarina@bharian.com.my

KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta mewujudkan akta khusus berkenaan produk berstatus halal bagi mengelakkan peniaga menjual barang tidak halal kepada pengguna Islam dengan sewenang-wenangnya, sekali gus mempersendakan hukum syarak.

Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata keengganan pemilik dan pengusaha premis meletakkan tanda amaran adalah tindakan tidak wajar kerana ia boleh mengelirukan masyarakat Islam.

Sehubungan itu, katanya, Fomca menasihatkan pengguna, khususnya umat Islam supaya berwaspada sebelum membeli barang, khususnya yang berasaskan kulit haiwan kerana dikhuatiri menjadi mangsa pemilik premis tidak bertanggungjawab.

“Hal membabitkan produk berasaskan kulit babi adalah mengikut Akta Perihal Dagangan. Banyak kes membabitkan hal ini kerana ketiadaan akta khusus dan ia menyebabkan ada pemilik premis mengambil kesempatan dengan tidak meletakkan label khas mengenainya.

“Pelabelan produk haram mesti diberitahu kepada pengguna bagi elak wujud pertikaian kerana ia membabitkan maruah umat Islam.

“Kebanyakan premis mengambil sikap sambil lewa apabila tidak meletakkan label seperti ditetapkan kerajaan dan dalam hal ini pengguna mesti tegas serta membuat aduan kepada pihak berkuasa,” katanya ketika dihubungi di sini.

Beliau diminta mengulas laporan akhbar seorang pemilik premis memberi amaran kepada pekerjanya agar tidak memberitahu secara terperinci spesifikasi barang kepada pengguna jika tidak mahu diberhentikan.


Berita Harian
22 September 2008

PAKAR CADANG TURUN HARGA BAHAN API SEHINGGA 40 SEN

KUALA LUMPUR: Kerajaan dicadang menurunkan harga runcit petrol dan diesel antara 30 dan 40 sen jika harga minyak mentah dunia terus berada bawah paras AS$100 satu tong.

Pakar ekonomi, Senator Prof Datuk Dr Ismail Md Salleh, berkata jumlah itu dianggap munasabah jika mengambil kira harga satu tong minyak di pasaran dunia ketika pengguna membayar petrol pada harga RM1.92 sen seliter, iaitu antara AS$80 dan AS$90.

Bagaimanapun, katanya harga petrol dan diesel baru itu dijangka terus diapungkan mengikut harga pasaran global berikutan ketidaktentuan harga minyak dunia.
“Dengan penurunan antara 30 hingga 40 sen, kerajaan dijangka kekal menanggung subsidi sebanyak 30 sen,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau diminta mengulas jangkaan harga runcit petrol dan diesel yang akan dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet Rabu ini, berikutan trend penurunan harga minyak dunia yang kini bawah paras AS$100 satu tong jika dibandingkan dengan harga pada awal Julai lalu iaitu AS$148.

Awal bulan ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memberi jaminan kerajaan akan menurunkan 15 sen lagi harga petrol dan diesel akhir tahun ini jika harga minyak mentah dunia terus susut di bawah paras AS$109 satu tong.
Sebelum ini, kerajaan memutuskan harga petrol diselaraskan setiap 1 haribulan berdasarkan purata bulanan harga minyak mentah dunia dan penetapan subsidi 30 sen seliter.

Formula pelarasan itu hanya dilaksanakan jika harga pasaran bulanan minyak mentah dunia susut di bawah paras AS$125 satu tong, iaitu kadar ketika penstrukturan semula subsidi minyak diumumkan kerajaan pada 4 Jun lalu.

Pada 22 Ogos lalu, kerajaan mengumumkan penurunan harga runcit petrol RON97 dan RON92 masing-masing sebanyak 15 sen dan 22 sen kepada RM2.55 dan RM2.40 seliter, manakala harga diesel turun lapan sen kepada RM2.50 seliter, berkuat kuasa keesokan harinya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abdul Rahman menyifatkan penurunan harga petrol dan diesel antara 30 dan 40 sen wajar dipertimbangkan.

Namun, katanya penurunan berkenaan tidak seharusnya berlaku jika kerajaan terpaksa meningkatkan nilai subsidi sehingga menjejaskan dasar Jaminan Makanan Negara.


Berita Harian,
22 September 2008

HARGA PETROL BOLEH TURUN 30 SEN SELITER

Oleh YANG CHIN MEE

KUALA LUMPUR 21 Sept. - Harga bahan bakar dalam negara dijangka dapat diturunkan 30 sen seliter menjelang perayaan Aidilfitri sekiranya harga minyak di pasaran dunia kekal di bawah paras AS$100 (RM340) setong.

Penganalisis ekonomi, Tan Sri Dr. Ramon Navaratnam berkata, pada Ogos lalu kerajaan menurunkan harga petrol dan diesel dari lapan sen hingga 15 sen seliter apabila harga pasaran dunia menurun sehingga AS$110 setong.

Berdasarkan kedudukan harga minyak di pasaran dunia sekarang, katanya, tidak mustahil harga seliter petrol dapat diturunkan sehingga 30 sen.

"Kerajaan akan mengambil kira kadar penurunan berdasarkan kiraan yang dibuat selepas mempertimbangkan pelbagai faktor dan kesan yang mungkin dihadapi.

"Bulan lalu ketika harga pasaran turun sehingga AS$110 setong, kerajaan telah menurunkan harga bahan bakar sehingga 15 sen seliter.

"Kini, harga pasaran sekali lagi menurun sehingga di bawah paras AS$100, maka saya menjangkakan harganya mungkin akan diturunkan sehingga 30 sen lagi,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Harga seliter petrol RON 97 sekarang RM2.55 seliter manakala harga diesel ialah RM2.50. Ketika kerajaan menaikkan harga minyak pada Jun lepas sewaktu pasaran minyak dunia AS$125 setong, harga petrol ialah RM2.70 seliter manakala diesel RM2.58 seliter.

Ramon berkata demikian ketika diminta mengulas kemungkinan kerajaan menurunkan atau mengekalkan harga petrol dan diesel yang bakal diketahui pada mesyuarat Kabinet Rabu ini.

Beliau percaya inisiatif kerajaan mengurangkan harga minyak itu pasti akan membawa berita baik kepada setiap rakyat menjelang Aidilfitri.

Beliau berharap kerajaan akan menunjukkan keprihatinan terhadap rakyat yang mengalami pelbagai masalah kenaikan harga barang termasuk bahan bakar dengan menurunkan harga petrol dan diesel menjelang hari raya.

Sementara itu, pakar ekonomi, Senator Prof. Datuk Dr. Ismail Md. Salleh juga sependapat dengan Ramon bahawa kerajaan akan bertindak mengurangkan harga bahan bakar antara 30 hingga 40 sen seliter.

Kerajaan sebelum ini, katanya, berjanji akan menurunkan harga bahan bakar berdasarkan penurunan harga di pasaran dunia.

"Memandangkan harga pasaran sekarang menurun sehingga kurang daripada AS$100 setong, kerajaan tentu akan menunaikan janjinya untuk menurunkan harga petrol dan diesel dalam negara,'' jelasnya.

Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr. Maamor Osman berkata, tindakan menurunkan harga bahan bakar itu amat dialu-alukan untuk mengurangkan beban rakyat.

"Penurunan harga bahan bakar ini secara tidak langsung juga akan menurunkan harga barang keperluan harian. Selepas ini, tiada lagi alasan untuk para peniaga menaikkan harga barangan keperluan rakyat.

"Dengan itu, pastinya ia dapat mengurangkan kesusahan dan beban rakyat terutama menjelang Aidilfitri,'' ujarnya.

Ketua Eksekutif Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd. Yusof Abdul Rahman berkata, kebarangkalian kerajaan untuk menurunkan harga bahan bakar amat tinggi berikutan harga minyak di pasaran dunia turun sehingga di bawah paras AS$100 setong.

"Kerajaan akan membuat kiraan dan menentukan berapa sen seliter yang patut dikurangkan," ujarnya.

Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Esso, Alang Zari Ishak pula meminta kerajaan mewujudkan dana untuk mengurangkan kerugian jika harga petrol dan diesel dalam negara diturunkan secara mendadak.

Jelasnya, setiap pengusaha stesen minyak diwajibkan menyimpan stok minyak selama dua hari bagi memastikan bekalan tidak akan terjejas.

"Sekiranya kami menjual minyak dengan harga rendah sedangkan bekalan itu dibeli pada harga yang tinggi (sebelum penurunan harga), ia akan merugikan pengusaha," ujarnya.

"Contohnya, penurunan harga pada 23 Ogos lalu telah menyebabkan para pengusaha stesen minyak di seluruh negara mengalami kerugian sehingga RM10 juta.

"Oleh itu, saya berharap kerajaan akan mempertimbangkan kesusahan kami dan mewujudkan satu sistem atau dana bagi menanggung kerugian yang kami hadapi sekiranya harga minyak diturunkan secara mendadak,'' ujarnya.

Utusan Malaysia
22 September 2008

Selasa, September 16, 2008

BERBUKA DI HOTEL UNDANG PEMBAZIRAN

KONSEP berbuka puasa di hotel sebenarnya mengundang banyak pembaziran, bukan saja dari segi kewangan malah turut membabitkan ruang, tenaga kerja, peralatan dan masa.

Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin, berkata konsep berbuka puasa di hotel tidak wajar dijadikan trend masyarakat pada masa kini kerana tambahan pula jika dijadikan rutin yang kerap diulang sepanjang Ramadan.

Mengenai pendekatan sesetengah syarikat korporat mengadakan majlis berbuka puasa di hotel bagi anak yatim, beliau berkata, tidak salah sesekali anak yatim diraikan dengan membawa mereka merasai sesuatu yang jarang mereka rasa, tetapi ia mestilah berpatutan dan tidak melampau.

“Jamuan untuk anak yatim sangat elok, tetapi jika berlaku pula pembaziran secara berlebihan, ia tidak dibenarkan pula. Contohnya, jika wang itu lebih elok disalurkan untuk tujuan yang lebih penting, jamuan itu tidak digalakkan.

“Namun, adalah wajar anak yatim diberi peluang berhibur dan merasai nikmat seperti orang lain. Makan dengan selesa dan dilayan dengan sebaiknya, namun ia mestilah berpada dan tidak menyebabkan pembaziran,” katanya.

Bagi keluarga atau individu yang memilih untuk berbuka puasa di hotel pula, Mohd Asri berkata, mereka perlu berfikir sama ada apa yang dibelanjakan itu munasabah dengan apa yang mereka dapat dan menepati apa yang mereka perlukan.

“Selain itu, mereka perlu memastikan tidak ada tanggungjawab lain yang mungkin terabai kerana berbelanja berlebihan berbuka puasa di hotel. Jika itu berlaku, ia perlu dielakkan dan keutamaan kepada tanggungjawab lain perlu diberikan,” katanya.

Justeru, beliau menyarankan umat Islam yang berhasrat berbuka puasa di hotel mewah supaya menghitung terlebih dulu kemampuan diri dan mengenal pasti keutamaan lain yang menjadi tanggungjawab mereka.

Bagaimanapun, katanya, semua yang mengundang kepada pembaziran tidak dibenarkan dalam Islam dan menjadi tanggungjawab umat Islam untuk menjauhinya, selain mengutamakan konsep kesederhanaan dalam kehidupan.


Berita Harian
16 September 2008

HARGA BUFET RAMADAN TAK MUNASABAH

Oleh Azrul Affandi Sobryazr@bharian.com.my

PELBAGAI juadah yang disediakan di hotel membuat pengguna rambang mata untuk memilih.
Pakej cecah harga lebih RM100 terlalu mahal untuk seorang individu berbuka puasa

SEHARIAN menahan lapar dan dahaga, menjelang waktu berbuka, mulalah nafsu menguasai jiwa. Jika boleh, apa saja yang ada mahu dijamah semuanya, tidak kira mahal atau murah, yang penting nafsu makan dapat dipenuhi.

Kerana itulah, benar bagai dikata kebanyakan orang. Pada bulan puasa ini, jual apa saja jenis makanan, mesti ada pembelinya kerana ketika itu bagi mereka yang penting ialah melayan perut yang berkeroncong, tidak kisah lagi mengenai duit yang mengalir keluar.

Atas sikap boros yang menjadi berlipat kali ganda pada Ramadan membuka ruang yang selesa kepada banyak pihak untuk mengambil kesempatan membolot keuntungan dengan mengenakan harga yang tidak munasabah bagi juadah berbuka yang disediakan.

Paling popular dan menjadi kegilaan ramai orang terutama golongan eksekutif di bandar besar ialah trend berbuka puasa di hotel mewah yang umum sedia maklum, kosnya bukan sedikit, malah kadar yang dikenakan untuk seorang boleh menampung kos makanan bagi tiga hingga empat orang jika berbuka puasa di tempat lain.

Memang tidak dinafikan pelbagai juadah disediakan di hotel memberi peluang kepada pelanggan membuat banyak pilihan, daripada makanan berkonsep ketimuran atau tradisional, makanan Barat hinggalah makanan aneka negara termasuk India, Jepun, China dan sebagainya.

Malah, keselesaan yang disediakan pihak hotel juga bukan kepalang. Dengan dekorasi yang menarik, susunan makanan kemas, hiasan meja makan yang ekslusif, alunan muzik yang enak didengar serta rasa nyaman makan dalam ruang yang berhawa dingin sepenuhnya.

Ditambah pula dengan layanan pekerja yang sentiasa diminta supaya ramah dan murah dengan senyuman membuatkan segala-galanya nampak serba sempurna, layanan kelas pertama yang semestinya tidak akan diperoleh di warung atau restoran biasa.

Namun, adakah berbaloi semua itu dibayar dengan harga yang sangat melampau? Sedangkan, semua sedia maklum bahawa nafsu berbuka puasa hanya membara sebelum makanan dijamah. Apabila perut sudah tidak mampu disumbat, nafsu itu hilang entah ke mana. Maksudnya, kebanyakan orang makan tidaklah sebanyak mana ketika berbuka.

Tinjauan Berita Harian bersama Ketua Eksekutif Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abdul Rahman, di beberapa hotel sekitar Jalan Bukit Bintang mendapati kegilaan pihak hotel meletakkan harga yang kadangkala kelihatan agak melampau seakan sudah menjadi kebiasaan setiap kali Ramadan tiba.

Tawarannya nampak menarik. Kebanyakan mereka (hotel) mengiklankan pakej bufet Ramadan dengan harga yang nampak murah seperti RM55++ tetapi ramai yang lupa nilai tambah yang dimaksudkan sebenarnya adalah 15 peratus tambahan daripada harga pakej ditawarkan.

Ia termasuk 10 peratus caj servis perkhidmatan dan lima peratus cukai kerajaan yang sudahnya akan melonjakkan harga itu menjadi jauh lebih mahal daripada yang diiklankan.

Contohnya, ada hotel bertaraf lima bintang di situ mengiklankan kos berbuka bagi seorang dengan bayaran RM128. Harga sebanyak itu pun sudah kedengaran sangat mahal apatah lagi apabila ditambah dengan 15 peratus cukai yang dimaksudkan, jumlahnya meningkat kepada RM147.

Ayat pertama yang terpacul daripada mulut Mohd Yusof dengan kos setinggi itu ialah: “Gila, siapalah yang sanggup makan semahal ini. Harga itu boleh menampung kos makanan untuk lima orang. Bayangkan satu keluarga seramai lima orang datang makan di sini.”

Apa yang peliknya, pakej makanan disediakan di situ tidaklah sehebat mana. Makanan berkonsep tradisional dengan susunan dan hiasan sama saja seperti hotel lain, namun harganya sangat jauh melampau berbanding hotel lain. Pelik juga apabila pekerjanya memberitahu, hampir setiap hari sambutan menggalakkan.

Menjenguk ke hotel di sebelahnya pula, juga bertaraf lima bintang, lain pula halnya apabila dengan pakej makanan yang tidak jauh berbeza dengan hotel tadi, hotel ini hanya mengenakan kos sebanyak RM62.10 seorang selepas dicampur 15 peratus cukai. Jauh lebih murah sedangkan tarafnya sama.

Berdepan dengan hotel itu pula, sebuah lagi hotel lima bintang menawarkan kos berbuka puasa dengan bayaran sebanyak RM101.20 (selepas dicampur 15 peratus cukai) dengan suasana dan menu jauh lebih hebat daripada hotel pertama tadi sekali gus menimbulkan rasa pelik di hati kami, apakah kelebihan hotel pertama hingga mampu menyembelih pelanggan dengan harga semahal itu.

Mohd Yusof ketika mengulas mengenai perbezaan harga itu berkata, sesuatu yang tidak boleh diterima apabila hampir semua hotel dengan taraf bintang yang sama mengenakan harga jauh berbeza sedangkan menunya hampir sama.

“Kerajaan perlu mengawal perang harga ini. Buat satu garis panduan yang mengehadkan harga pakej bufet di hotel mengikut penarafan bintang yang diberi. Jangan biarkan mereka sewenang-wenangnya memainkan harga sesuka hati,” katanya sejurus selesai membuat tinjauan.

Beliau turut tidak bersetuju dengan harga ditawarkan untuk pakej bufet Ramadan di kebanyakan hotel kerana pelanggan pada dasarnya tidak mendapat apa yang mereka bayar tetapi sebenarnya lebih banyak membazir untuk sesuatu yang tersirat.

“Dalam konsep kepenggunaan, pelanggan berhak mendapat apa yang sepatutnya setimpal dengan apa yang mereka bayar. Dalam kes ini, pelanggan tidak mungkin akan mampu makan sama dengan nilai yang dikeluarkan. Mereka sebenarnya terpaksa bayar untuk dekorasi hotel.

“Makanan yang dinikmati sebenarnya berharga dalam lingkungan RM20 hingga RM30 saja tetapi mereka terpaksa bayar sehingga melebihi RM100. Ini melanggar konsep kepenggunaan dan tidak sewajarnya pembaziran sebegini berlaku pada ketika ekonomi penduduk negara ini dalam keadaan tidak menentu dengan peningkatan kos sara hidup yang melampau,” katanya.

Mohd Yusof turut membantah pendekatan yang diambil sesetengah syarikat korporat yang menganjurkan majlis berbuka puasa untuk anak yatim di hotel mewah kerana ia juga menyumbang kepada pembaziran melampau, selain menghakis konsep kesederhanaan yang sepatutnya diamalkan umat Islam terutama pada Ramadan.

“Bukan tidak boleh meraikan anak yatim, tetapi sewajarnya syarikat korporat menyumbangkan wang itu untuk tujuan yang boleh menambah kualiti hidup mereka. Tidak salah jamuan itu dibuat di tempat yang lebih murah atau di rumah anak yatim itu sendiri.

“Dengan membawa mereka ke hotel, pembaziran berlaku dan mereka didedahkan pula dengan konsep bermewah. Sepatutnya mereka diajar bersederhana, bukan berbelanja tidak kena pada tempatnya,” katanya.

Berita Harian,
16 September 2008