Selasa, Oktober 25, 2005

Pasar Raya Tidak Patuh Skim Harga - Fomca

PETALING JAYA, 25 Okt (Bernama) -- Gabungan Persatuan- Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) Selasa mendakwa 90 peratus pasar raya dan pasar raya besar yang dipantaunya tidak mematuhi Skim Kawalan Harga yang ditetapkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Presiden Fomca N. Marimuthu berkata pemantauan itu dilakukan selama enam hari sejak 15 Okt lepas terhadap 23 barangan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan 2005/2006.

Katanya meskipun tanda harga siling sekilogram dipamerkan, tetapi pasar raya berkenaan memperdaya pengguna dengan menjual barangan pada harga yang lebih tinggi bagi barangan yang had beratnya tidak sampai sekilogram.

"Ada pasar raya menjual bawang merah pada RM2.90 bagi setiap 500 gram. Ini bererti mereka menjual pada harga RM4.80 satu kilogram, melebihi harga siling yang ditetapkan pada RM4 sekilogram," katanya pada sidang akhbar di sini.

Marimuthu berkata taktik kotor itu merupakan sebahagian daripada 402 kes pelbagai kesalahan yang dikesan gabungan itu sepanjang tempoh pemantuan di seluruh Semenanjung.

Kesalahan lain ialah menjual melebihi harga siling, meletakkan tanda harga mengelirukan pengguna, gagal mempamerkan tanda harga, enggan menjual barang kawalan, gagal pamer tanda harga berwarna merah jambu dan meletak perihal palsu.

"Semua ini telah kami laporkan kepada kementerian melalui e-aduan," katanya sambil meminta bahagian penguatkuasaan kementerian itu supaya lebih teliti menjalankan pemeriksaan mereka.

Beliau turut mencadangkan setiap peniaga mempamerkan permit yang dikeluarkan kementerian selain meminta pengguna lebih peka terhadap barangan yang dijual sebagai langkah mengurangkan penipuan oleh peniaga.

-- BERNAMA

Tiada ulasan: