Isnin, Oktober 03, 2005

Surat Pilihan: Kempen pengguna bijak wajar diperkasa

SARANAN Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, supaya rakyat mengamalkan sikap berjimat cermat, tidak boros dan membazir, amat wajar. Dengan kenaikan kos hidup yang menghimpit pengguna kesan kenaikan harga minyak dan barangan, langkah ini perlu dilakukan bagi mengurangkan beban kewangan.

Gaya hidup perlu diubah dan disesuaikan dengan pendapatan bagi mengelakkan wang dibelanjakan untuk tujuan kurang bermanfaat. Kurangkan makan di luar, penggunaan kad kredit dan telefon bimbit.

Bagaimanapun, langkah berjimat cermat saja tidak mencukupi jika tidak ada pilihan diberikan kepada pengguna.

Pengguna terpaksa menggunakan pengangkutan sendiri kerana pengangkutan awam masih belum memuaskan, manakala harga barang dinaikkan sesuka hati kerana undang-undang tidak cukup untuk mengawal sikap mementingkan keuntungan.

Justeru, kerajaan perlu mewujudkan peraturan khusus bagi membanteras kegiatan mementingkan keuntungan seperti menggubal Akta Perdagangan Adil, mewujudkan Suruhanjaya Harga dan sebagainya.

Selain itu, prinsip Rukun Niaga perlu disemaikan di kalangan peniaga supaya dapat melahirkan peniaga beretika. Kawalan kendiri oleh persatuan peniaga juga dapat membantu mewujudkan peniaga yang beretika ini.

Pengguna juga perlu mendalami ilmu kepenggunaan, khususnya hak dan tanggungjawab mereka sebagai pengguna.

Kempen ‘Pengguna Bijak’ oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna perlu diperkasakan bagi mencapai matlamat melahirkan peniaga beretika dan pengguna bijak.

Galakan dan rangsangan perlu diberikan agar kenderaan persendirian menggunakan kenderaan gas asli (NGV) seperti mengawal harga peralatan mengubah suai enjin untuk penggunaan NGV pada tahap yang mampu dibayar pengguna, khususnya berpendapatan rendah.

Stesen minyak yang menyediakan bekalan NGV perlu diperluas ke seluruh negara dan kereta keluaran nasional hendaklah mengeluarkan kenderaan menggunakan dwibahan bakar, iaitu petrol dan NGV.

Kemudahan pengangkutan awam perlu diperkemaskan dan bersepadu bagi semua sistem pengangkutan bas, LRT, monorel dan komuter kerana pada masa ini pengguna masih menghadapi kesukaran menukar sistem pengangkutan.

Penggunaan tenaga elektrik yang cekap perlu diperluaskan kepada pengguna domestik melalui kempen pendidikan mengenai pengetahuan penjimatan tenaga elektrik di kalangan pengguna.

Pendidikan mengenai penjimatan menggunakan air. Untuk tujuan ini, pemaju perumahan perlu membina rumah yang dapat mengurangkan penggunaan tenaga elektrik.

Insentif dan galakkan perlu diberikan kepada pemaju perumahan yang berbuat demikian.

Jika langkah yang dicadangkan ini dapat diadakan, pengguna dapat membuat perancangan bagi berjimat cermat dan mengurangkan kos perbelanjaan sara hidup.

MOHD YUSOF ABDUL RAHMAN,
Presiden Persatuan Pengguna
Selangor dan Wilayah Persekutuan.

Tiada ulasan: