Rabu, Januari 31, 2007

Along boleh dibendung menerusi akta baru

CADANGAN Polis Diraja Malaysia (PDRM) agar peminjam ceti haram atau along dikenakan tindakan perlu diberikan perhatian serius oleh kerajaan. Langkah ini satu usaha membanteras kegiatan ceti haram ini kerana tiada peminjam tiadalah along.

Kesukaran mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap ceti haram ini yang sebahagiannya berlindung di sebalik syarikat pemberi pinjam wang berlesen perlu diatasi. Apatah lagi peminjam menggunakan khidmat ceti ini sedia maklum mengenai kadar faedah tinggi dikenakan, di samping tindakan yang bakal diambil sekiranya gagal menjelaskan pinjaman berkenaan.

Pada masa sama, pihak berkuasa perlu terus memantau dan mengambil tindakan terhadap peminjam tidak berlesen ini. Ini termasuk pemantauan terhadap syarikat pemberi pinjam wang berlesen yang turut beroperasi seperti ceti haram.

Mereka boleh mengenakan kadar faedah tinggi. Menurut Akta Pemberi Pinjam Wang 1951, kadar faedah yang boleh dikenakan adalah 12 peratus setahun bagi pinjaman berjamin atau 18 peratus setahun bagi pinjaman tanpa jaminan.

Tidak dinafikan ada di kalangan peminjam wang ini terdiri daripada mereka yang terdesak untuk mendapatkan sejumlah wang tertentu mendapatkan khidmat ceti haram ini. Ia disebabkan kesukaran mendapatkan wang menerusi saluran sedia ada seperti syarikat kewangan, koperasi dan sebagainya yang didakwa mengenakan syarat ketat.

Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) mencadangkan agar syarikat kewangan, koperasi atau badan tertentu seperti Bank Islam, Bank Rakyat, Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YPEIM) dan sebagainya mewujudkan tabung pinjaman tanpa faedah atau Qardhul Hassan untuk membantu golongan terdesak ini.

Selain itu, bagi memastikan pemberian lesen dan penguat kuasa terhadap pemberi pinjaman berlesen ini dilakukan secara terkawal, Fomca mencadangkan agar Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 yang kini di bawah bidang kuasa Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, dipindahkan kepada Kementerian Kewangan atau pun disepadukan di bawah akta baru yang perlu diwujudkan iaitu Akta Kredit Pengguna.

Akta ini menggabungkan dua akta berkaitan kewangan lain seperti Akta Pemegang Pajak Gadai 1972 dan Akta Sewa Beli 1967. Akta ini diletakkan di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Sebenarnya cadangan mewujudkan Akta Kredit Pengguna ini sudah lama diutarakan Fomca, namun masih belum mendapatkan maklum balas yang baik daripada kerajaan.

Fomca berasakan cadangan ini perlu diberikan perhatian memandangkan kesukaran Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan mengendalikan akta di bawah bidang kuasanya seperti Akta Pemegang Pajak Gadai dan Akta Pemberi Pinjam Wang, di samping kelemahan penguatkuasaan kementerian berkenaan.

Surat & Emel, Berita Harian
31 Januari 2007

Tiada ulasan: