Selasa, Mac 02, 2010

ATASI KEMELUT KOTAK BERINSULASI TINGGI

Perlaksanaan Kotak Ikan Berinsulasi Bergred Makanan (KIBFG).bermula pada 1 Mac 2010 telah menjadi satu kemelut di antara pengimport dan pemborong ikan dengan kerajaan. Pengimport dan pemborong ikan mengugut untuk memboikot pengimport ikan kerana tidak bersetuju dengan perlaksanaan kotak ikan tersebut.

Perlaksanaan kotak ikan berinsulasi tinggi oleh Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) ini bertujuan bagi memastikan kualiti ikan yang diimport berada dalam keadaan selamat, bersih dan segar.

FOMCA amat bersetuju dengan penggunaan kotak ikan berinsulasi tinggi ini kerana faktor keselamatan dan kualiti ikan yang diimport. Sebelum ini, ikan yang diimport dalam keadaan yang rendah kualitinya apabila dijual di pasar. Ini menyebabkan ikan yang dijual itu telah hilang khasiatnya.

Bagi menampakkan seolah-olah ikan tersebut masih segar dan baik, ada pemborong atau penjual yang merendamkan ikan-ikan tersebut ke dalam bahan kimia tertentu, antaranya pengawet mayat, yang dikenali sebagai Fomilin atau formaldehid. Ini boleh menimbulkan masalah keselamatan dan kesihatan kepada pengguna kerana formaldehid dikatakan boleh menyebabkan penyakit kanser.

Dalam hal ini FOMCA merasakan kerajaan tidak sewajarnya bertolak ansur dengan perlaksanaan kotak berinsulasi tinggi ini.

Walau bagaimanapun, kemelut yang berlaku ini perlu ditangani dengan baik oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. Tindakan memboikot pengimportan ikan oleh pengimport dan pemborong ikan akhirnya menimbulkan masalah kepada pengguna yang menghadapi kekurangan bekalan ikan di pasaran. Selain itu, penggunaan kotak tersebut yang dikatakan lebih mahal turut menimbulkan masalah kepada pengguna dengan kenaikan harga ikan.

Kerajaan perlu memberikan perhatian yang serius terhadap masalah yang dihadapi oleh pengimport dan pemborong ikan sehingga menyebabkan mereka memboikot import ikan. Jika masalah penggunaan kotak baru itu disebabkan oleh harga yang tinggi kerana terpaksa membeli daripada pembekal yang ditetapkan oleh LKIM, maka sewajarnya kerajaan perlu menghentikan arahan ini. Berikan kebenaran kepada pengimport dan pemborong ikan membeli kotak ikan berinsulasi tinggi sendiri asalkan ia mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh kerajaan.

Apa yang perlu kerajaan lakukan ialah menyediakan piawaian atau garis panduan tentang kotak berinsulasi tinggi yang dibenarkan untuk digunakan oleh pengimport dan pemborong ikan. Jika pembekal kotak berinsulasi tinggi ingin mendapat pengesahan piawaian daripada pihak yang ditetapkan oleh kerajaan, maka kotak itu boleh dijual kepada pengimport dan pemborong ikan.

Dengan cara ini kerajaan dapat melaksanakan peraturan perlaksanaan kotak berinsulasi tinggi, pengimport dan pemborong boleh memilih pembekal kotak berinsulasi yang menjual pada harga yang berpatutan dan pengguna tidak perlu menanggung kenaikan harga ikan dan menghadapi masalah bekalan ikan di pasaran.

Tiada ulasan: